Per la primavera, la República Catalana!

Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 van ser especials. Els partits republicans van donar-li un caràcter plebiscitari i el resultat a Catalunya va ser clar: l’Esquerra Republicana de Catalunya va obtenir 3.219 regidors, la Lliga Regionalista: 1.014 regidors, els partits monàrquics 219 regidors i el PSOE 114 regidors. 2 dies després el President d’ERC Francesc Macià, exmilitar i independentista, va proclamar la República Catalana i d’aquesta manera Catalunya recuperava el seu autogovern.

84 anys després el país es troba en una situació similar. Tothom posa en dubte l’statu quo actual, la societat civil està fortament mobilitzada i entre les files del catalanisme s’hi veu la il·lusió d’aquells que saben que la victòria està a tocar. Potser la diferència més significativa respecte als anys 30 és que ara l’objectiu ja no és reformar l’Estat espanyol, ara tenim clar que anem cap a la República Catalana independent. Potser a algú l’hi ha semblat veure que Espanya pot canviar, però amb els resultats de la progressista Andalusia ja s’ha vist que de canvi cap ni un. Tot com sempre: majoria aclaparadora per al PSOE-PP de sempre, amb el reforç dels centralistes de Ciudadanos.

L’únic canvi real passa per les nostres mans, només a Catalunya i passant per Altafulla. La primera prova de foc la tenim el pròxim 24 de maig a les eleccions municipals on esperem que les urnes donin centenars d’Alcaldes i Alcaldesses pencaires pel seu poble i disposats a hissar l’estelada als balcons dels seus ajuntaments. L’ANC ha demanat que ens signifiquem amb aquesta fita, i evidentment nosaltres serem dels primers a dir que estem per la feina. La segona ronda serà el 27 de setembre, on CiU, ERC, l’ANC, Òmnium i l’AMI hem acordat donar un caràcter plebiscitari a aquestes eleccions amb l’objectiu que Catalunya iniciï un procés de transició democràtica perquè esdevingui un estat independent. Així doncs, dels nous ajuntaments d’aquesta primavera naixerà la República Catalana a la tardor. Ara és l’hora!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *