Fins aconseguir-ho!

Discurs com a Primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament d’Altafulla:

Diuen que està permès caure, però que és obligatori aixecar-se, posar-se dempeus de nou per continuar caminant i avançant. El nostre país fa 299 anys va caure de manera estrepitosa, malgrat resistir amb tot el coratge del món un llarg setge. Altafulla fa 3 segles ja va ser mostra d’aquest coratge el 13 de juliol de 1713, que el General Nebot va tancar-se a la nostra Vila Closa per intentar alliberar Torredembarra del jou borbònic. Per intentar guanyar la nostra llibertat que perillava tan greument.

Avui en dia els catalans tenim fama de pactistes i de ser gent pacifica, però fa 300 anys teníem un altre tarannà. La consigna política i civil era no rendir-se als peus d’Espanya i França, prova d’això n’era que les Corts Catalanes havien decidit lluitar fins al final, les banderes negres ho van plasmar amb un lema contundent i que va atemorir als invasors castellans i francesos: “Viurem lliures o morirem”.

Segurament ara, en ple segle XXI, no cal ser tan dràstics, però els i les catalanes sens dubte hem recuperat aquesta contundència: sabem que tenim tot el dret del món a decidir el nostre futur… més enllà del que diguin els polítics de Madrid o Paris. Hem decidit aixecar-nos i avançar. Catalunya, i Altafulla amb ella, ha canviat molt els darrers anys. El que per als nostres avis era un somni, avui per a nosaltres és una realitat que tenim a tocar.

Ens sentim capaços de canviar la història, perquè com deia el President de Xile, Salvador Allende, assassinat pel feixisme avui fa 40 anys, “la història és nostra i la fan els pobles”. Doncs el poble català està fent història, recuperant la llibertat de decidir com hem de governar la nostra terra. El que uns ens van prendre per les armes nosaltres ho recuperarem amb la paraula i el vot.

Ahir l’Abat de Montserrat, Josep Maria Soler afirmava que cal una consulta per conèixer l’opinió dels catalans davant el desig i el dret d’una bona part dels ciutadans de ser consultats sobre el futur del país. Aprofito per demanar-li des d’aquí al nostre benvolgut Mossèn que aquesta tarda el campanar del poble acompanyi el seu poble, fent ressonar les campanes a les 17:14 amb motiu de la Via Catalana per la Independència que passa per Altafulla i on molts dels presents avui a l’Ermita, hi serem. Bé, com deia, celebrar la consulta ha de ser la tasca principal del nostre poble i govern: votar en una consulta l’any vinent, sí o sí, el futur de Catalunya: o República independent o part del Regne d’Espanya.

Ho diem clar i català, volem tenir la nostra República. La volem per poder gestionar els nostres recursos i impostos des d’aquí i invertir-los aquí, per tenir un Estat que treballi pel nostre benestar i no contra el nostre interès com a societat, per gaudir en llibertat de la nostra rica llengua que ens agermana amb les Illes Balears i el País Valencià i no patir dia si, dia també sobre la nova ocurrència del Ministre espanyol d’Educació, José Ignacio Wert. Per tenir un sistema públic d’Hospitals, Escoles i Infraestructures al nivell dels nostres esforços col·lectius. En definitiva… per una República Catalana amb menys retallades i més ocupació laboral, socialment justa, nacionalment lliure.

Durant la Guerra de Succesió les Reials Guàrdies Catalanes, que iniciaren l’aixecament per derrocar a Felip V al 1705, tenien per lema l’expressió en llati “DONEC PERFICIAM”. El lema significava la idea que malgrat les contrarietats i les derrotes mai no es rendirien, sinó que persistirien en la lluita «fins a reeixir», «fins a aconseguir-ho», fins a aconseguir la victòria final. Avui, 299 anys després tenim l’oportunitat d’aconseguir-ho. Avui els i les altafullenques fem Via cap a la independència!

Amics i amigues, veïns i veïnes, visca Catalunya Lliure!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *